Friday, September 14, 2012

Udang butter basah

Asalamulaikum.....hi.best kan dpt tgk blogger pasal cabaran 30 hari ni.....so first resepi kita hari ini ialah udang butter basah!!nyum nyum!masak makanan ni time raya baru baru ni.seronoklah kawan kawan dtg makan udag butter ni....hehehe ....cerita panjang lah pula♥♥♥♥♥


Ok bahan bahan yg perlu ada ialah
Udang setengah kilo dah cukup.daun kari,susu cair,nestum,oat,gula,garam dan perasa ajinamoto.

Mula mula sekali panaskan minyak dalam keadaan sederhana panas.masukkan udang ke dalam minyak yg panas dan biarkan sehingga kulit udang kemerah merahan.angkat dan toskan udang di atas tisu penyerap minyak.bukan apa saja nak elakkan makanan terlalu berminyak.selepas itu ambil buttercup dan di bahagikan satu pertiga.pakai kuali lain yer...jgn pakai minyak td.jatuhkan butter ke dlm kuali bersama daun kari dan biarkan daun kari tu garing sedikit.

Lepas tu masukkan pula udang yg di masak td dan gaulkan.tuang susu cair mengikut banyak mana yg anda mahu.biarkan mendidih sekejap .bila dah masak letakkan oat dan nestum bg memekatkan kuah .kemudian letak lah ke semua perasa td....selesaikan ......hehehe....selamat mencuba!!

4 comments: